Enel má záväzné ponuky na Slovenské elektrárne prijímať do piatku

10.03.2015 Bratislava

Bratislava 10. marca (TASR) - Taliansky Enel, vlastník 66 % akcií Slovenských elektrární (SE), by mal podľa informácií TASR prijímať záväzné ponuky na odkúpenie svojho podielu do piatku tohto týždňa (13.2.). Talianska spoločnosť sa k celému procesu momentálne nevyjadruje.

"Keďže rokovania ešte neboli ukončené, zatiaľ sa k nim nebudeme vyjadrovať," reagoval Enel na otázku TASR týkajúcu sa spomínaného termínu.

Ako ešte minulý týždeň s odvolaním sa na zdroje oboznámené so situáciou napísala agentúra Reuters, o podiel talianskeho koncernu v SE sa momentálne zaujímajú štyri spoločnosti. Ide o fínsky Fortum, české firmy ČEZ a EPH, ako aj maďarské konzorcium Slovnaft a MVM Group.

"Záväzné ponuky očakávame už v apríli," povedal Reuters jeden zo zdrojov. To však podľa neho neznamená, že celý obchod sa uzatvorí rýchlo, keďže ide o komplexnú operáciu s viacerými spornými bodmi.

Podľa zdrojov by hodnota podielu Enelu mala byť viac ako 3 miliardy eur, konečnú sumu však ovplyvní aj situácia ohľadom dostavby jadrovej elektrárne Mochovce.

Okrem dostavby Mochoviec sa vláda so Slovenskými elektrárňami sporí aj o prevádzku Vodného diela Gabčíkovo (VEG). Štát v pondelok (9.3.) vyhral na Krajskom súde (KS) v Bratislave spor o neplatnosť nájomnej zmluvy k VEG. Premiér Robert Fico následne po mimoriadnom rokovaní kabinetu informoval, že vláda preberá kontrolu nad Gabčíkovom. SE avizovali, že využijú mimoriadne opravné prostriedky, keďže sú naďalej presvedčené o platnosti tejto zmluvy.

Štát, ktorý v SE vlastní zvyšných 34 %, sa zatiaľ nerozhodol, či navýši svoj podiel v elektrárňach.
 

Vyberte región